ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΚΥΛΙΑ...ΜΟΝΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

G.S
0
Η Eliza-Mae ήταν βρέφος μόλις 6 ημερών, η Ava-Jayne Corless 11 μηνών, η Lexi Branson4 ετών, η Jade Lomas-Anderson 14 ετών και ο Clifford Clarke 79 ετών.
Κοινό στοιχείο σε όλους η επίθεση από σκύλους με δυστυχώς… μοιραία κατάληξη. Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο της μικρής Eliza-Mae, έχει ανοίξει μια ‘θύελλα’ συζητήσεων στην Αγγλία γύρω απ’ την επιθετικότητα ή μη των σκύλων.

Κατ’ αρχήν αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως οι θανατηφόρες επιθέσεις σκύλων είναι ελάχιστες σε όλο τον κόσμο. Και το κυριότερο: έχουν το αιτιολογικό τους.

Στην υπόθεση της Jade για παράδειγμα, η Beverley Concannon, ιδιοκτήτρια 4 “υπερ-επιθετικών” σκύλων που επιτέθηκαν στην έφηβη παραδέχθηκε την κακοποίηση τους επί σειρά ετών και τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 μηνών και πρόστιμο £165.

Κατά την διάρκεια του δικαστηρίου αποκαλύφθηκε ότι ένα bull mastiff το οποίο διατηρούσε ήταν κλειδωμένο επί 24 ώρες τη μέρα σ’ ένα κλουβί στο οποίο δεν μπορούσε καλά-καλά να κουνήσει το κεφάλι του όπως θα ήθελε.

Τα άλλα τρία σκυλιά της – ένα mastiff και δύο pit bulls – ήταν κλειδωμένα στο σπίτι και ασκούνταν ελάχιστα πέρα από μια δίλεπτη βόλτα τη μέρα.


Οι ειδικοί απεφάνθησαν ότι τα ζώα ήταν σε πολύ κακή φυσική και πνευματική κατάσταση εξαιτίας της ιδιοκτήτριας τους.

Πως θα έβγαινε αλήθεια έξω στον κόσμο ένας άνθρωπος ο οποίος θα ήταν κακοποιημένος, υποσιτισμένος, και φυλακισμένος σε κλουβί χωρίς εξάσκηση αναρωτιέται κανείς…

Και αυτό ακριβώς είναι το… ζουμί της υπόθεσης – ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα σκυλιά.

Δεν υπάρχει κουτάβι το οποίο έχει γεννηθεί για να σκοτώνει. Πέντε λεπτά μ’ ένα οποιοδήποτε κουταβάκι θα σας απαλλάξει από κάθε αμφιβολία.

Κουτάβια κάθε ράτσας λατρεύουν την στοργή, το φαγητό και το παιχνίδι. Όπως και με τους ανθρώπους αν στερηθούν κάτι από αυτά τότε τα πράγματα χειροτερεύουν.

Ένα μικρό δάγκωμα μάλιστα μπορεί ν’ αποβεί μοιραίο σε βρέφη και ηλικιωμένους, τις ευπαθείς λεγόμενες ομάδες.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να εκδηλωθεί η επιθετική τάση ενός σκύλου σε άνθρωπο.


Οι εννέα σημαντικότεροι είναι οι παρακάτω:

1. Ένα επικίνδυνο σκυλί έχει ένα επικίνδυνο ιδιοκτήτη

Κάποιος έχει μετατρέψει το κουτάβι σε… δολοφόνο. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν αποτελεί κίνδυνο τόσο για τα ζώα, όσο και για τους ανθρώπους και την κοινωνία γενικότερα. Η ευθύνη βαραίνει τον κηδεμόνα και όχι τον σκύλο.

2. Τρόπος ζωής του σκύλου

Αν κλειδωθεί ο σκύλος επί 12 ώρες τη μέρα σ’ ένα κλουβί, με ελάχιστη εξάσκηση, τρέφεται με έτοιμο φαγητό κακής ποιότητας, δεν αναπτύξει σχέσεις με άλλους ανθρώπους και σκυλιά, κακοποιηθεί, τότε μην περιμένετε μόλις βγει να είναι το πιο… φιλικό σκυλί του κόσμου.

Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση του και είναι σίγουρο πως θα βγαίνατε με ψυχωτική συμπεριφορά που θα έχρηζε ιατρικής περίθαλψης. Μην παραξενεύεστε λοιπόν αν εκδηλωθεί μια βίαια συμπεριφορά του σκύλου με τον τρόπο ζωής που κάνει.

3. Κάθε σκύλος επιτίθεται για κάποιο λόγο

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι δεν… προσχεδιάζουν κάποιο φόνο. Επιτίθενται λόγω φόβου και όταν νιώθουν απειλή. Και ναι, μπορεί να θεωρήσουν ότι απειλούνται ακόμη κι από ένα μικρό παιδί, καθώς δεν έχουν τον δείκτη ευφυΐας των ανθρώπων. Αν ο σκύλος σας γρυλίζει ή γρατζουνάει ή προβεί σε οτιδήποτε παράξενο, αναρωτηθείτε το γιατί.

4. Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε ένα σκύλο μόνο στο δωμάτιο μ’ ένα παιδί

Το ένστικτο του σκύλου είναι ένα πακέτο κυριαρχίας που βασίζεται στο μέγεθος και τη δύναμη. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι με πιο δυνατές φωνές μπορούν να καταστούν πιο εύκολα ‘αφεντικά’ και οι μικρότεροι άνθρωποι με πιο λεπτές φωνές χρειάζονται μερικές… τσιρίδες για τα κρατήσουν.

Κάποιες φορές λοιπόν ένα κλάμα ή μια φωνή μπορεί να οδηγήσει στο δάγκωμα. Επίσης μια νέα άφιξη ενός βρέφους μπορεί ν’ αποφέρει σκηνή ζηλοτυπίας (οι γάτες μπορεί να κοιμηθούν στο πρόσωπο τους προκαλώντας ασφυξία). Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει μερικές φορές και με τα μεγαλύτερα αδέλφια που νιώθουν ότι η προσοχή των γονιών τους στρέφεται περισσότερο στο νέο μέλος της οικογένειας.

5. Διδάξτε στα παιδιά σας την συμπεριφορά τους απέναντι στον σκύλο

Αν έχετε εσείς οι ίδιοι κάποιον παράλογο φόβο για τα σκυλιά μην το περάσετε και στο παιδί σας.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μην φοβούνται τα σκυλιά, να τα συμπεριφέρονται με αγάπη και μάθετε τους την διαφορά μεταξύ ενός γαυγίσματος για παιχνίδι κι ενός επιθετικού γαυγίσματος και πότε να μένουν ήσυχα. Κάτι αντίστοιχο διδάξτε και στον σκύλο σας ώστε να μην πανικοβληθεί π.χ. από τις φωνές μικρών παιδιών.

6. Εκπαιδεύστε το κι εκπαιδευθείτε

Αν αγοράσετε ένα σκυλί ή το υιοθετήσετε από κάποιο καταφύγιο χρειάζεται να το εκπαιδεύσετε. Μην υποθέσετε πως κάποιος άλλος το έχει πράξει πριν από εσάς. Πρέπει να μάθετε στον σκύλο σας κάποιες βασικές εντολές και πως να προσαρμόζεται. Μην διστάσετε να κάνετε κάποια εκπαιδευτικά μαθήματα κι αν δεν έχετε τα χρήματα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα άρθρα στο διαδίκτυο.

Ταυτόχρονο θα εκπαιδεύσετε και τον εαυτό σας για τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του σκύλου σας. Τι φαγητό του αρέσει, πόση εξάσκηση, σε τι δείχνει νευρικότητα κλπ.

7. Οι ιδιαιτερότητες κάθε ράτσας

Κάποια σκυλιά είναι πιο δυνατά, αλλά είναι καλύτεροι φρουροί, άλλα θεωρούνται περισσότερο συντροφιάς, ή στην περίπτωση των ποιμενικών σκύλων προτιμούνται για βοσκή. Αν πετάξεις ένα μπαλάκι στα τελευταία δεν θα στο γυρίσουν πίσω, αλλά θα τρέξουν απλά να το αναζητήσουν. Μόνο αν πετάξεις ακόμη ένα θα το αφήσουν.

Μάθετε λοιπόν ποια είναι τα δυνατά κι αδύνατα σημεία του σκυλιού σας.

8. Στειρώστε τ’ αρσενικά σκυλιά

Δεν θα πληγωθούν, δεν θα το παρατηρήσουν και όσο νωρίτερα το κάνετε τόσο ευκολότερο θα είναι. Ένα αρσενικό σκυλί με όλες τις ορμόνες του είναι πιο επιθετικό.

9. Υποστηρίξτε το microchipping

Το microchipping αποτελεί ένα μοντέρνο και σαφώς πιο αποτελεσματικό τρόπο για τους ιδιοκτήτες ώστε να είναι υπεύθυνοι για τα ζώα τους. Αν συνδυαστεί μάλιστα με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη στείρωση τότε θα λυθούν πάρα πολλά προβλήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !