Εκπαίδευση σκύλου:Εκπαιδεύοντας το ΜΕΙΝΕ (STAY).

G.S
0
Η φράση ένα μικρό βήμα τη φορά,βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε αυτή την εντολή.


Σχετικά εύκολο αλλά πάρα πολύ σημαντικό πρόσταγμα,θα σας γλιτώσει από πολλές επικές μάχες με τον σκύλο σας,προκειμένου να μείνει σε κάποιο σημείο.




   Εφ'όσον ο σκύλος έχει μάθει λοιπόν την εντολή ΚΑΤΣΕ,περνάμε στην εντολή ΜΕΙΝΕ,ΕΚΕΙ,STAY ή όπως αλλιώς θέλετε.Έχοντας τον σκύλο στο πλάι μας και κρατώντας κοντό το λουρί, του δίνουμε εντολή ΚΑΤΣΕ.Αφού εκτελέσει επιβραβεύουμε ώς συνήθως και του δίνουμε την εντολή ΕΚΕΙ μετακινώντας την παλάμη μας προς το πρόσωπο του σκύλου με μια κοφτή,γρήγορη και επιτακτική κίνηση.Η παλάμη πρέπει να σχηματίζει το σήμα Stop του τροχονόμου.Φανταστείτε το σαν μια μούτζα στον σκύλο κατά την προσφιλή Ελληνική μας συνήθεια, αλλά με τα δάχτυλα ενωμένα.Άν στο μεταξύ ο σκύλος σηκωθεί ή μετακινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση,τον διορθώνουμε άμεσα και τον βάζουμε να κάτσει ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν προηγουμένως,επαναλαμβάνοντας την διαδικασία όπως και παραπάνω.Άν τώρα ο σκύλος μείνει ακίνητος στην θέση του έστω και για πέντε δευτερόλεπτα, επιβραυέυουμε με ένα μπράβο και μιά λιχουδιά και τον προκαλούμε να μετακινηθεί.Την στιγμή που θα κάνει κίνηση δίνουμε και την εντολή ελευθέρωσης FREE. Άρα ο σκύλος σ'αυτή την φάση διδάσκεται 2 εντολές: Τον δεσμεύουμε με ΕΚΕΙ και τον ελευθερώνουμε με FREE. Στην αρχή λογικά θα είναι λίγο ατίθασος και θα σπάει την εντολή.Επιμείνετε και μην χάνετε την υπομονή σας.Όταν καταλάβει τί του ζητάτε,θα εκτελέσει.Σταδιακά αυξάνετε τον χρόνο αναμονής μέχρι να τον ελευθερώσετε.Όταν φτάσετε σε σημείο που ο σκύλος δεν σπάει την εντολή ακόμα και αν περάσει σχεδόν ένα λεπτό,ξεκινάτε την δεύτερη φάση.
   Σ'αυτό το σημείο ξεκινάτε να απομακρύνεστε από τον σκύλο.Τον τοποθετούμε ακριβώς όπως και παραπάνω με ΚΑΤΣΕ-ΕΚΕΙ και κάνουμε ένα μικρό βηματάκι προς τα δεξιά μόνο για 2 δευτερόλεπτα και αμέσως επιστρέφουμε στον σκύλο (ακριβώς στην αρχική μας θέση) και επιβραυεύουμε αλλά ΔΕΝ ελευθερώνουμε.Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές και μετά ελευθερώνουμε.Εννοείται πως άν ο σκύλος χαλάσει την θέση του οποιαδήποτε στιγμή,ξεκινάμε από την αρχή.Κατα την φάση αυτή,υπάρχουν δύο σημεία πολύ σημαντικά για την επιτυχία της εκπαίδευσης.Πρώτον το λουρί πρέπει να είναι χαλαρό και ΠΟΤΕ να μην το τεντώσουμε.Άν το τεντώσουμε προκαλούμε τον σκύλο να κινηθεί και συνεπώς χαλάμε οι ίδιοι την εντολή και όχι ο σκύλος.Το δεύτερο σημείο είναι ο τρόπος με τον οποίο απομακρυνόμαστε από τον σκύλο.Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι ούτε πολύ αργές γιατί βάζουμε σε ''υποψίες'' τον σκύλο,ούτε και πολύ γρήγορες γιατί τον προκαλούμε να σπάσει.Πρέπει να είναι ήρεμες και αποφασιστικές.Σταδιακά και εφ'όσον ο σκύλος κρατάει την θέση του,ανοίγουμε το βηματάκι μας.Μετά κάνουμε δύο βηματάκια,μετά τρία κοκ.
   Η τρίτη φάση της εντολής περιλαμβάνει την μετακίνησή μας κρατώντας το λουρί πάντα χαλαρό,προς διάφορες κατευθύνσεις πχ.3 βήματα εμπρός,2 βήματα αριστερά,πίσω από τον σκύλο κτλ.Πάντα όμως στο τέλος,επιστρέφουμε στην αρχική μας θέση δίπλα από τον σκύλο.
   Τέταρτη φάση:Αφήνουμε το λουρί στο πάτωμα και κάνουμε όλα τα παραπάνω ανοίγοντας σιγά σιγά την απόστασή μας μέχρι και μερικά μέτραΠροκειμένου να προλάβουμε τον σκύλο από το να χαλάσει την θέση του,κάθε 4-5 βήματα επαναλμβάνουμε την εντολή ΕΚΕΙ σε συνδυασμό με το χειροσινιάλο.Καλό είναι να έχετε ένα μεγάλο λουρί (υπάρχουν και 5μετρα εκπαιδευτικά στην αγορά) ώστε άν ο σκύλος σπάσει,να προλάβετε να τον σταματήσετε και να μην τον κυνηγάτε μέσα στο σπίτι ή την αυλή.Όσο πιο γρήγορα τον σταματήσετε,τόσο περισσότερο κερδίζετε εκπαιδευτικά.
   Πέμπτη φάση:Αφού έχουμε την ευχέρεια να απομακρυνόμαστε όσο θέλουμε από τον σκύλο χωρίς να χαλάει την θέση του,βγαίνουμε απ'το οπτικό του πεδίο.Μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από έναν καναπέ.Μένουμε κρυμμένοι για δύο δευτερόλεπτα και σταδιακά αυξάνουμε επαναλαμβάνοντας την εντολή ΕΚΕΙ όσο ο σκύλος δεν μας βλέπει.Η επανάληψη της εντολής δεν πρέπει να είναι συνεχής αλλά ''αναμνηστική'',πχ. Κάθε 5 δευτερόλεπτα.
   Κατά την έκτη και τελική φάση αυτής της εντολής προσθέτουμε στο σκηνικό διάφορα περισπαστικά στοιχεία.Πχ ένα άτομο να στέκεται σε κοντινή απόσταση.Αργότερα το άτομο μιλάει.Ακόμη αργότερα κάνει μικρές κινήσεις.Μπορείτε επίσης να πετάξετε ένα μπαλάκι.Είναι και αυτό ένα σημαντικό βήμα γιατί ώς γνωστόν οτιδήποτε κινείται προκαλεί τον σκύλο και εμείς τον θέλουμε ελεγχόμενο.
   Να θυμάστε ότι πάντα στο τέλος ελευθερώνουμε με FREE. Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω,κάθε φορά που θα δίνετε εντολή ΕΚΕΙ,θά'ναι σαν να πακτώνετε τον σκύλο με βίδες, στο πάτωμα!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !